Scafom-rux systemen ondersteunen renovatiewerkzaamheden

Scafom-rux systemen ondersteunen renovatiewerkzaamheden


bij een oude kolenmijn, een locatie met belangrijk werelderfgoed

De prestigieuze titel “Werelderfgoed” beschermt het cultureel en natuurlijk erfgoed van de wereld tegen de tand des tijds, waaronder historische monumenten van uitzonderlijke betekenis, om behouden te blijven voor de gehele mensheid.

Dit is zeker het geval bij de oude mijn en industriecomplex Zeche Zollverein, de trots van de Duitse stad Essen. De bij de kolenmijn behorende kolentoren 2 van de cokesfabriek maakte onlangs deel uit van een dringende renovatie.

De mijn is inderdaad zeer speciaal. Reden voor de naam van de mijn is de douane-unie (Zollverein) die is opgericht in hetzelfde jaar (1834) dat de eerste schacht met succes in een zeer productieve koollaag is aangelegd door Franz Haniel, de patriarch van de bekende industriële familie.

De mijn is jarenlang beschouwd als de beste kolenmijn ter wereld. De architectonische en technische prestaties van Zeche Zollverein baande de weg voor de sombere, functionele bouw van het industriële complex. De gigantische schachttorens boven schacht XII, gebouwd in 1930, behaalden een dagelijkse productie van 12.000 ton steenkool en leverden de volledige productie van de kolenmijn in dat jaar.

De maatregelen voor het behoud van het complex zijn inderdaad geavanceerd. Het metselwerk van de staander-regel-constructie moest worden verwijderd om de stalen liggers op een duurzame manier te renoveren. De reconstructie van de gevel was een andere grote uitdaging.

De Zollverein Foundation heeft het in Dorsten gevestigde bedrijf Lange Gerüstbau Dienstleistungen GmbH opdracht gegeven de planning en montage van de steigerconstructie uit te voeren. Olaf Brünglinghaus, de verantwoordelijke operationeel manager, koos voor SUPER 100 als gevelsteigersysteem voor de opdracht.

De 1m brede steiger van Scafom-rux in Hagen is aangevuld met een noodtrappentoren. Lange Gerüstbau heeft 1.800 m² aan moderne gevelsteiger ingezet. Vijf professionele installateurs hebben binnen de gestelde termijn de steigers bij alle vier de gevels gemonteerd, inclusief de trappentoren. Natuurlijk met behulp van moderne liften en meeneemheftrucks.

Bij navraag naar specifiek overwogen uitdagingen tijdens de montage van de steigers, noemde Olaf Brünglinghaus de noodzaak tot ondersteuning van het plafond van de kolentorendoorgang met robuuste traliebalken, vanwege het beperkte draagvermogen. De belastingen werden vervolgens naar onderkant van de traliebalken verplaatst. De inzet van de noodtrappentoren werd ook geprezen, omdat deze het werk over een langere periode veel makkelijker maakt. Elk punt kon gemakkelijk, snel en veilig worden bereikt door de werknemers van het renovatiebedrijf. De steigerafmeting van 1m zorgde ervoor dat er altijd voldoende ruimte beschikbaar was voor elk type werk.