Super 65 steigertechnologie

Super 65 steigertechnologie


Innovatieve steigersystemen van Scafom-rux voldoen aan de maximale eisen voor de renovatie van kasteel Neuschwanstein

De complexe en inspringende buitengevel, gerenoveerd in vier fases, is 'als nieuw' opgeleverd in die vierde en laatste fase die gericht was op de noordelijke en westelijke gevels van het hoofdgebouw. Alle werkzaamheden stonden onder nauw toezicht van de afdeling bouwtoezicht in Kempten.

Een voorwaarde voor renovatie en alle bijbehorende handelingen, zowel voor het dak als de gevel, was een veilig en robuust systeem van geïntegreerde, moderne steigers… in dit geval geleverd door het in Thuringia gevestigde steigerbedrijf Bau- und Spezialgerüstbau (BSB).

Ondanks het ruige terrein, heeft BSB het benodigde materiaal op een gewone manier kunnen leveren op een verzamelplaats 800 meter lager dan het kasteel. Het geloste materiaal is vanaf daar getransporteerd naar de locatie waar het benodigd was, via kleine transporteurs en palletwagens. De steiger is vervolgens alsnog een eind van de uiteindelijk bouwplaats gemonteerd. Dit betekende een uiteindelijke laatste transportfase waarbij het materiaal de helling omhoog is verplaatst om daar de deels opgebouwde steiger definitief rechtop te plaatsen. Het hoge bezoekersaantal dat al vanaf ´s ochtends vroeg door het werkgebied liep, vormde een klein probleem, dat snel werd opgelost door middel van een speciaal gebouwde tunnel van 81m lang en 2m breed.

In totaal besloeg het benodigde geveloppervlak ongeveer 4.400m2. Soms moest er een dubbele of driedubbele gevelsteiger worden opgetrokken en uiteindelijk is er ongeveer 7.000m2 aan steiger geïnstalleerd.

BSB heeft nogmaals vertrouwd op de bewezen Super 65 steigertechnologie van Scafom-rux. Toevoegingen aan de steigerconstructie zijn gedaan met behulp van het modulaire systeem van Scafom-rux in combinatie met het RUX-Super 65 systeem. Om de gevel in de winter te beschermen tegen sneeuw en andere weersomstandigheden is de hele steiger voorzien van een beschermnet om het metselwerk ongestoord te kunnen laten doorgaan. Een beschermdak tegen sneeuw is op het hoogste steigerniveau gemonteerd om een glijdende sneeuwmassa af te voeren en schade of extra zware belastingen aan de steiger te voorkomen.

Natuurlijk hebben ook oude sprookjesachtige kastelen een groot voordeel bij de intelligente toepassing van de strategieën van 'Slimme details, geweldige oplossingen' bij moderne steigersystemen.