Een brug of tunnel? Waarom niet beiden?

Een brug of tunnel? Waarom niet beiden?


Eén van de grootste huidige civiele techniekprojecten ter wereld

De 38km lange brug-tunnel combinatie Hong Kong-Zhuhai-Macao, die het zuidwesten van Hong Kong verbind met de voormalige Portugese kolonie Macau is een dergelijk megaproject en doorkruist de Parelrivierdelta. Gemotoriseerd verkeer wordt eerst via bruggen langs de kustlijn naar twee kunstmatig aangelegde eilanden geleid, die met elkaar verbonden zijn via een 5,5 km lange snelwegtunnel, die onder de grote scheepvaartroute doorloopt. De overtocht van de huidige veerboot duurt vier uur. Zodra de Hong Kong-Zhuhai-Macao brug-tunnel combinatie is voltooid zal deze de reisduur terugbrengen tot slechts één uur.

Het is één van de grootste huidige civiele techniekprojecten ter wereld en zodra de volledige ïntegratie in één van de grootste wereldwijde constructiecomplexen voltooid is, zal de Hong Kong-Zhuhai-Macao brug-tunnel een enorm grote en langdurige impact hebben op de economie in de regio. Voor het eerst besproken in de jaren tachtig en gerealiseerd in 2009. Recentelijk betekent dit heel veel steigersystemen.

Het is geen verrassing dat het plannen van de steigersystemen voor de brugpilaren meer was dan het simpel monteren van 220 ton aan RINGSCAFF-systemen. Ze moesten ook optimaal bevestigd en verankerd zijn om weerstand te bieden aan tyfoons, een vrij gebruikelijk natuurverschijnsel in dat deel van de wereld.

Bovendien moest al het benodigde materiaal via wegen met een beperkte capaciteit getransporteerd worden naar het overslagpunt en van daaruit per binnenvaartschip en sleepboot verscheept worden naar de offshore bouwplaats. Tijd en tij wachten op niemand, dus een nauwkeurige en zorgvuldige planning door engineers en logistieke experts van de Scafom-rux groep was absoluut essentieel om onzekerheden tot een minimum te reduceren.

Sitemanager Andrew Manser spreekt met respect en affectie over de “plug-and-play”-eigenschappen. Dankzij de simpele en veilige montage van het RINGSCAFF-systeem is de montage snel en soepel verlopen, en met weinig trainingsinspanning.