Innovatie van Scafom-rux voor stedelijke herontwikkeling

Innovatie van Scafom-rux voor stedelijke herontwikkeling


De innovatie van Scafom-rux is een belangrijke eigenschap in stedelijke herontwikkeling: Hamburg sloopt WW2 bunkers achter beschermende muren .

Er zijn een groot aantal verschillende bunkers, die allemaal gebouwd zijn om de volle sterkte van moderne conflicten te weerstaan. Tegenwoordig, lang nadat de angst voor de Koude Oorlog is verdwenen, is er besloten dat alle bunkers, groot en klein, voor eens en altijd moeten worden gesloopt.

Het hervormen van de bebouwde omgeving is op deze grote schaal eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is een gigantische taak en niet zonder enig risico, met name voor de omliggende locaties en omwonenden.

De sloopopdracht is toegekend aan WIWA Wilko Wagner GmbH, onder de voorwaarde dat de nog steeds robuuste bunkers onmiddellijk moesten worden afgebroken, met speciale aandacht voor de veiligheid voor omwonenden en met een beperkte geluidshinder.

Wilko Wagner heeft de volledige sloop van de bunker in samenwerking met Alster Gerüstbau gepland, waarbij de geldende lokale omstandigheden nauwlettend in de gaten zijn gehouden.

Professionele, ervaren montageteams monteerden een ondersteuningssteiger voor het beschermingssysteem, gebruikmakend van zo´n 3.600m² aan RUX Super 65 als beschermingsconstructie (Scaffguard van Scafom-rux). Hierbij werd 2.400 m² aan oude gevelstructuur volledig bedekt. Dit beproefde systeem was stevig verankerd aan de bunkermuur, aangevuld met 0,65m consoles op de bovenste verdiepingen.

Het besluit om Scaffguard te gebruiken is vereenvoudigd door drie invloedrijke factoren:

  1. De vormvastheid van het systeem garandeert ook de bescherming van mensen en stedelijke voorzieningen tegen rondvliegend puin, kenmerkend bij al het sloopwerk;
  2. Preventie van stoflekkage;
  3. Een geluidsbeperking (vereist door de aanbestedingsautoriteit) van maximaal 20dB was haalbaar.

Gedurende de werkzaamheden verstoorde zelfs een hevige storm, met sterke windvlagen tot 150km/u over het grootste deel van het noorden van Duitsland, het steigerwerk niet en is ook de geplande tijdspanne van vier maanden voor dit indrukwekkende sloopproject niet beïnvloed.